Tabako fabrikas (buv.) ir Kultūros fabrikas (Bangų g.7)

Tabako fabrikas senasBuvęs Tabako fabrikasKlaipėdos krašte vokiečiams priklausė stambiausi fabrikai (Celiuliozės ir popieriaus fabrikas, faneros fabrikų akcinė bendrovė „Bisdom u. Zoon“, laivų statybos įmonė „Lindenau ir ko“, trąšų fabrikas „Union“, keturi tabako fabrikai), keliolika smulkių baldų gamybos įmonių ir lentpjūvių, kelios alaus daryklos ir spirito varyklos, metalo ir mašinų, muilo ir skalbimo priemonių gamybos įmonės, dujų įmonės, durpių gamybos įmonė Šilutėje, elektrinių baterijų įmonės, saldainių, biskvitų ir vaflių kepyklos.

Tarpukariu statytasi senasis tabako fabrikas buvo  adresu Bangų gatvė 7, kuris veikė iki Lietuvos nepriklausomybės laikų.

Tabakas cigareciu reklama ssrs Tabakas papirosai belomor kanal Tabakas cigaretes klaipeda
SSRS tabako pramonė buvo labai pelninga valstybės veiklos sritis, todėl iki pat vėlyvojo brežnevizmo laikų rūkymas buvo tiesiogiai skatinamas. Būtent to skatinimo dėka SSRS ilgainiui tapo daugiausiai rūkančia šalimi pasaulyje. Kai kurie tabako pramonės gaminiai tiksliai
atspindėjo sovietinė tikrovę, pvz. "Belomor"
buvo beveik nerūkomas Lietuvoje dėl aiškios asociacijos su visa konclagerių sistema.
O šios aukščiausios kokybės cigaretės "Klaipėda" turėjo sukelti "patriotiškumo" jausmą klaipėdiečiams ir jūreiviams. Bet pati visų panašių cigarečių kokybė buvo beveik vienoda.

1993–1994 m. Lietuvoje įsikūrus didžiosioms tabako gamybos kompanijoms (Philip Morris įsigijus Klaipėdos cigarečių fabriką), baigėsi valstybės valdyta tabako gamyba ir viskas perėjo į privataus kapitalo rankas. Viso to pagrindinis tikslas buvo didinti pardavimą ir gauti didesnį pelną, ko neturėjo valstybės valdomos gamyklos.

Po tabako fabriko uždarymo, pastatus perėmė Klaipėdos savivaldybė ir po kapitalinės rekonstrukcijos šiuo metu čia įsikurė „Kultūros fabrikas“.

Spausdinti El. paštas