Jūros šventė 2020 bus

Juros-svente-2020Vienintelis Lietuvos uostamiestis nusprendė nenusižengti ilgaamžei tradicijai ir paskutinįjį liepos savaitgalį, kuomet šalyje minima Jūros diena, visus jūrinės valstybės piliečius kviečia atiduoti pagarbą jūrai, padėkoti jos žmonėms ir būtent čia, pajūryje, pasisemti įkvėpimo kasdieniams darbams ir ateities iššūkiams.

Jūros šventės tradiciją Klaipėda puoselėja jau 86-us metus. Uostamiesčio vadovai ir Jūros šventės organizatoriai – viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ komanda – neslepia, jog šiemet laukia didelis iššūkis  – 2020 m. liepos 24-26 dienomis suburti bendruomenę į tradicijos vertybėmis grįstą, bet saugų renginį.

 

Šventės kodas – „Pasimatymai su vėju“

„Jūrašventinis“ savaitgalis į Klaipėdą turėtų atpūsti gaivius, gerą ūpą keliančius pajūrio vėjus. Šiemetinės Jūros šventės moto vasariškai romantiškas – „Pasimatymai su vėju“. Kultūrinė programa, anot organizatorių, taip pat atitiks judrią ir nenustygstančią pajūrio vėjų dvasią. Beje, vėjams teks užtikrinti ir pavyzdingą uostamiesčio erdvių vėdinimą.

Muzikinis, teatrinis bei šokio vyksmas liepos 24-26-ąją pasklis po visą senamiestį, numatyti pasirodymai neturės aiškiai fiksuotų ir programoje nurodytų vietų bei laiko žymų. Muzikantai, aktoriai, šokėjai (didžioji kultūrinės programos dalis remsis būtent Klaipėdoje dirbančių ir kuriančių menininkų potencialu) auditoriją „gaudys“ pačiose netikėčiausiose vietose: sudomins, privers stabtelėti, pasidžiaugti ir paleis ieškoti naujų staigmenų. „Šiemetinės Jūros šventės programą juokais pakrikštijome kultūrine – partizanine. Renginių iš anksto nereklamuosime, neskelbsime tikslių jų vietų. Jie patys susiras publiką ir truks tik tiek, kiek rekomenduoja specialistai – po 15 minučių. Joms ištiksėjus, programos dalyviai stabdys veiksmą, o po kiek laiko jau atsiras kitoje erdvėje“,- sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ projektų vadovė Rūta Steponavičienė. Tokia pat taktika bus pritaikyta ir šventės programos žvaigždėms, kurie įprastinėmis sąlygomis būtų karaliavę didžiosiose scenose – visi vakariniai koncertai migruos iš vietos į vietą ir neviršys rekomenduojamų saugių laiko limitų.

Organizatoriai teigia programoje išsaugosiantys visas pagarbos jūrai ir jos žmonėms ceremonijas – tai šios šventės išskirtinumas ir vertybė. Svarbiu renginio akcentu turėtų tapti Dangės upė, kurioje planuojama tradicinė istorinių laivų ekspozicija „Dangės flotilė“, azartiškos vandens sporto varžybos bei muzikiniai pasirodymai laiveliuose. Kruizinių laivų terminalo krantines ir šiemet turėtų papuošti 6 istoriniai burlaiviai, Klaipėdą ir Jūros šventę atradę tarptautinio projekto „Baltic Sail“ dėka.

Šventės rengėjai taip pat planuoja naujovę tiems, kam priimtinas koronaviruso realijų atneštas nuotolinio bendravimo būdas – svarbiausius įvykius, renginius į virtualią erdvę perkels Jūros šventės televizija.

Spausdinti El. paštas