2019-ieji skelbiami Didžiojo elingo metais

Lindenau 2P.Lindenau laivų statyklos elingasKlaipėdos miesto savivaldybės taryba 2019 m. kovo 21 d. posėdyje pritarė Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos siūlymui 2019-uosius metus paskelbti Didžiojo elingo metais. Taip siekiama pažymėti P.Lindenau laivų statyklos 100 metų sukaktį.

Lindenau laivų statykla yra pripažinta kultūros vertybe. Čia yra išlikę ne tik pastatai, bet ir unikalus technikos paveldas, o statyklos didysis elingas dominuoja miesto ir uosto centrinės dalies panoramoje. Didysis elingas –  tai unikalus jūrinio paveldo objektas, kokių nebėra išlikę Baltijos jūros uostuose. Šiemet 100 metų taip pat sukanka toje pačioje teritorijoje esančiai valčių ir jachtų dirbtuvei bei joje prieš 100 metų statytam burlaiviui Peer Gynt. Be to, šiemet sukanka 10 metų ir visuomeniniam Lietuvos jachtingo muziejui.

Pritarta ir pasiūlytai Didžiojo elingo metų renginių programai. Joje numatyta įamžinti Pauliaus Lindenau – iškiliausio modernių laikų Klaipėdos laivų statytojo – atminimą meniniu-memorialiniu objektu buvusioje Lindenau laivų statyklos teritorijoje, tarptautinė konferencija apie laivų statybos Baltijos jūros regione istoriją, ekskursijos buvusioje Lindenau laivų statykloje, paroda apie laivų statybą, atvirų durų dienos laivų statybos ir remonto įmonėse bei kiti renginiai. Renginių programa sudaryta surinkus pasiūlymus iš įvairių jūrinių, laivų statybos, remonto įmonių, visuomeninių organizacijų, kuriuos teikėjai įsipareigoja įgyvendinti savo lėšomis bei atsakomybe. Programa nėra galutinė, ji bus tikslinama ir pildoma. Programą koordinuos Jūrinės kultūros koordinacinė taryba.

Paskelbus šiuos metus Didžiojo elingo metais tikimasi aktualizuoti Klaipėdoje išlikusį unikalų jūrinį paveldą, propaguoti laivų statybos tradicijas bei laivų statytojų ir remontininkų profesijas, garsinti Klaipėdą kaip jūrinės kultūros miestą.

Spausdinti El. paštas